Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Η ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Δραματοθεραπεία είναι η χρήση διαδικασιών και εργαλείων που συνιστούν το δράμα, όπως η μεταφορά, ο συμβολισμός, η αφήγηση ιστοριών, το role-play, και οι αυτοσχεδιασμοί, με θεραπευτικό στόχο. Ο στόχος αυτός, μπορεί να είναι ανάλογα με το αίτημα των μελών και τη δυναμική της ομάδας, η προσωπική ανάπτυξη, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η διερεύνηση και υιοθέτηση πιο λειτουργικών συμπεριφορών, η ανάπτυξη κοινωνικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων, η συναισθηματική έκφραση, η αποδοχή του εαυτού, η βελτίωση των σχέσεων, η ενδυνάμωση της αποφασιστικότητας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων. Όλα τα παραπάνω, δοκιμάζονται στο ασφαλές και ευέλικτο πλαίσιο της ομάδας.
Ο δραματοθεραπευτής, μέσα από τη βιωματική προσέγγιση, συνοδεύει το μέλος της ομάδας στη διερεύνηση του τραύματος, της συναισθηματικής δυσφορίας, της νόσου, των σχέσεων, των προβλημάτων.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ;
Η δραματοθεραπεία αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο για πληθυσμό τοξικοεξαρτημένων, γιατί:
• Η χρήση ουσιών έχει (και) μεταφορική σημασία
• Η χρήση ουσιών διέπεται από πολλά πολιτισμικά, εθνολογικά και μυθολογικά στοιχεία
• Η χρήση ουσιών είναι μια ψυχοσωματική αντίδραση στον ψυχικό πόνο και το τραύμα και η δραματοθεραπεία μια μέθοδος που εμπλέκει στη θεραπευτική διαδικασία εξίσου το σώμα και την ψυχή
• Η δραματοθεραπεία είναι ένα καλό μέσο διασύνδεσης του σώματος και της συναισθηματικής κατάστασης. Συχνά το εξαρτημένο άτομο έχει κατακτήσει τη συναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση που αναλογεί στην ηλικία έναρξης της χρήσης ουσιών. Μέσα από τη δραματοθεραπευτική προσέγγιση, με την αφήγηση, την ενσωμάτωση, την προβολή και την ανάληψη ρόλων, ο θεραπευτής και η ομάδα συναντούν το (κάθε) μέλος εκεί που βρίσκεται και το βοηθούν να εξελίξει τη συναισθηματική του ωρίμανση.
• Η δραματοθεραπεία είναι μια μέθοδος που αξιοποιεί το φαινόμενο του acting out ως μέσο εκδραμάτισης αρνητικών συμπεριφορών, όπως για παράδειγμα η αναζήτηση ναρκωτικών ουσιών. Η ομάδα θα εμπεριέξει την εκδραμάτιση, ώστε το μέλος να αποφορτιστεί, χωρίς να διακινδυνεύσει.
• Η δραματοθεραπεία εμπεριέχει το παιχνίδι και τη δημιουργικότητα, ενίοτε δε και τη χαρά, προσφέροντας ένα πρόσφορο έδαφος για την έκφραση των μελών, τα οποία συχνά είναι άτομα με μεγάλη ευαισθησία, δημιουργικότητα και φαντασία. Γίνεται έτσι, βίωμα, το ότι αυτές οι θετικές εκφράσεις της ζωής, υπάρχουν και χωρίς τη χρήση ουσιών.
• Όσον αφορά το πέρασμα του εξαρτημένου από τις θεραπευτικές φάσεις, η δραματοθεραπεία μέσω τελετουργικών στοιχείων (επανάληψη, διαβατήριες εκδηλώσεις) παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για τη διαδοχή των φάσεων αυτών. Επιπλέον, προτείνει τρόπους υποκατάστασης παθολογικών ατομικών τελετουργιών (χρήση) με υγιείς, δημιουργικές και συλλογικές τελετουργικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την Jennings, δεν υπάρχει κοινωνία που να μη χρησιμοποιεί την τελετουργία για κάποια γεγονότα που αφορούν την αλλαγή…όταν προσδίδουμε τελετουργική μορφή σε ένα γεγονός, κάνουμε μια συμβολική δήλωση με δραματική μορφή σε μια κοινή γλώσσα κατανοητή από τους συμμετέχοντες…Οι τελετουργίες έχουν σχέση με τη μετάβαση από τη μια κοινωνική κατάσταση στην άλλη, επομένως μας καθοδηγούν στη δική μας πορεία των αλλαγών με πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
• Η ομάδα δραματοθεραπείας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόβα ζωής για τα μέλη, πριν αυτά επανενταχτούν και αφομοιωθούν στην κοινωνία. Έχουν έτσι την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να αποδεχτούν τους νέους τους ρόλους, να συσχετιστούν με το περιβάλλον τους και να μεταφέρουν τα νέα αυτά στοιχεία στην κοινωνική τους ζωή εκτός θεραπευτικής ομάδας. Ο ρόλος που δοκιμάζεται από την πρώτη στιγμή ένταξης στην ομάδα είναι ο «καθαρός εαυτός».
• Η δραματοθεραπεία διδάσκει τους συμμετέχοντες να μη μιλούν απλά για τη ζωή τους αλλά να δράσουν και να την αναμορφώσουν, πρώτα σε πλαίσιο ομάδας και στη συνέχεια στην πραγματική ζωή….
Βίκυ Βάββα
Δραματοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου