Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Αυτή η χώρα γεννά ήρωες

Ποιος από εμάς δεν γνωρίζει τους ήρωες με τις υπερφυσικές δυνάμεις των κόμικς της Μαρβέλ, όπως ο Σούπερμαν, ο Σπάιντερμαν και πολλοί άλλοι;
Δεν θα σας μιλήσω γι’ αυτούς τους ήρωες, γιατί αυτούς τους ξέρετε ήδη. Θα αναφερθώ στους αφανείς ήρωες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τη ζωή, εκείνους τους ξεχασμένους από την πολιτεία ανθρώπους.
Με όπλο τους, όχι έναν ιστό αράχνης ή μια κάπα, αλλά την εσωτερική δύναμη που τροφοδοτείται από τη δίψα τους για ζωή και την ανάγκη για επιβίωση. Τους ανθρώπους, δηλαδή, που η κοινωνία δεν τους θεωρεί χρήσιμους. Και ποιοι είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι;
Είναι καταρχάς οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Πράγματι, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους μετακίνηση τα άτομα με ειδικές ανάγκες τους καθιστούν ήρωες. Θεωρητικά, για παράδειγμα, όταν ένας τυφλός έχει παρακολουθήσει μαθήματα κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων είναι εύκολο να βγει από το σπίτι του και να ακολουθήσει όποια κατεύθυνση θέλει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει, γιατί πρέπει να περάσει πρώτα πάνω από πολλά εμπόδια (μηχανάκια, λακκούβες και τραπεζοκαθίσματα, ολόκληρα ... περίπτερα κ.λπ.). Κι αυτό γιατί αυτός ο κόσμος είναι φτιαγμένος για «φυσιολογικούς»... ανθρώπους.
Επίσης, έχω την ανάγκη να αναφερθώ σε μια άλλη μεγάλη μερίδα ανθρώπων, τους μετανάστες, που έρχονται στη χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο. Αντίθετα από αυτό που περιμένουν, βρίσκουν ένα κράτος ανήμπορο να τους βοηθήσει, ένα κράτος που τους φέρεται ρατσιστικά. Μια χώρα που οι εργοδότες τούς εκμεταλλεύονται στους χώρους δουλειάς, μια χώρα με ανθρώπους που τους υποτιμούν και τους φέρονται βίαια, απάνθρωπα. Πολλά παιδιά μεταναστών, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν, πήγαν σχολείο, έμαθαν να μιλάνε και να γράφουν Ελληνικά, έδωσαν εξετάσεις, πέτυχαν στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Το σύστημα τους πετάει έξω με το «έτσι θέλω».
Τέλος, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν απ’ τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Αποφασίζουν κάποια στιγμή να ανοίξουν νέα σελίδα στη ζωή τους. Είναι οι άνθρωποι με παραβατική συμπεριφορά, που η κοινωνία, αφού προσπαθήσει να τους σωφρονίσει, μετά τους εγκαταλείπει, τους αφήνει μόνους τους να τα βγάλουν πέρα (με τη βοήθεια των λίγων).
Αυτοί είναι οι δικοί μου ήρωες, ήρωες της σύγχρονης πραγματικότητας.

- - - - - - - - - - - - -

Ας μου επιτραπεί να αφιερώσω αυτό το μικρό άρθρο στην ομάδα μου: στον Αντώνη, τον Γιάννη, τον Νίκο και σ’ εμένα. Καταλάβαμε κάποια στιγμή ότι κι εμείς είμαστε ήρωες, που προσπαθούμε να τα καταφέρουμε σ’ αυτή τη χώρα, τη γεμάτη πολλούς άλλους μικρούς ήρωες.


Αθηνά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου